Latar Belakang

KULAI pada tahun 1920, pada awalnya lebih dikenali sebagai GUI LAI bermaksud kedatangan kura-kura. Menurut sejarah turun temurun, Kulai mendapat namanya berdasarkan peristiwa apabila tibanya musim hujan kedua-dua belah Sungai Kulai pastinya dilanda banjir dan akhirnya berpuluh ekor kura-kura akan muncul di tebing dan bergerak ke pekan. 
Kulai pada tahun 1920

Banjir juga menyebabkan masyarakat Hainan turut memanggil Gui Lai, nama ini boleh dilihat pada sebuah papan nama yang ditulis dalam bahasa Cina di Stesen Kereta Api di Kulai. Namun, kerana sukar untuk menulis nama Gui Lai dalam bahasa Cina maka namanya ditukar ke Kulai, dan ia terus kekal sehingga kini.

Banjir di Kulai

Kebakaran juga adalah peristiwa besar yang penah berlaku di Kulai dan terus menjadi catatan sejarah yang kekal hingga kini. Sejak Kulai dibuka, kejadian kebakaran telah berlaku sebanyak 6 kali. Namun telah mejadi bangunan-bangunan yang dibina semula semakin kukuh, moden dan cantik. Ini mengindahkan lagi wajah Pekan Kulai yang sedia ada setiap kali berlakunya kebakaran. Kini Kulai ditinjau dari pelbagai aspek pembinaa dan pembangunan terus cemerlang dari hari ke sehari.

Kebakaran di Kulai